tirsdag 11. januar 2011

Brennesle - ugress som matressurs...

Jeg så et interessant TV program en kveld, der brennesle ble brukt til å lage godt øl.  Jeg forsøkte å finne oppskrifta på nettet, og kom over mange andre gode oppskrifter for bruk av brennesle og at det arrangeres Verdensmesterskap i brenneslespising:
Oppskrift på å lage øl av brennesle:
Hentet fra slowfood Telemark: http://slowfood-telemark.origo.no/-/bulletin/show/295743_en-smak-av-vaarens-ugress

Nesleøl
100  brennesler
12  liter vann
1,5 kg. sukker
60g vinsyre 
15g gjær

La brenneslen koke i vannet i 15 minutter. Sil av og tilsett sukkeret og vinsyren. Varm opp til alt er oppløst. Avkjøl og tilsett gjæren utrørt i litt lunkent vann. Rør godt og la stå rolig i 2-5 dager. Haes på flasker og serveres kaldt.
Brennesle som suppe: http://www.klikk.no/mat/spise/article458720.ece
Det er nesten ikke til å begripe at ugress kan blir så god mat. Brenneslen burde plukkes når den er ung.
 
2 porsjoner
bolle brennesle, 4 dl vann, 3 stk sjalottløk, 2 dl hvitvin, 1 ss kyllingbuljong, 2 dl kremfløte, 2 stk egg, 50 g parmesan, i tynne skiver, olje, salt og pepper.
FREMGANGSMÅTE
Plukk eller klipp ung brennesle. Bruk hansker (eller fryseposer) for å  beskytte hendene). Fyll en stor bolle. Skyld brenneslen godt i kaldt vann. Kok den i fem, seks minutter i 4 desiliter vann. (Brenneslen brenner ikke etter at den er kokt). Kjør med stavmikser til alt er glatt. Ta noen spiseskjeer av denne kraften og legg i en skål. Hell på noen spiseskjeer med olivenolje og sett til side. Finhakk sjalottløken. Fres den i en kjele i litt olje til den blir blank. Hell på hvitvin og la det koke inn til halvparten. Ha i kyllingbuljong og kremfløte og la det koke inn i noen minutter. Spe på med brenneslekraften. Smak deg fram. Smak til med salt og pepper. Servér med brennesleoljen og parmesanskav.
VERDENSMESTERSKAP I BRENNESLESPISING:
http://www.klikk.no/mat/spise/article472090.ece
Hvis du har gode forslag på bruk av ugress i mat - så send de gjerne til meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar